hello , this blog is own to me :)

hello , this blog is own to me :)

Thursday, 6 October 2011

azan..? hormatilah :)


Kalau orang dulu, zaman tok nenek mak abah kita, bila azan, semua senyap. Semua diam. Tapi generasi sekarang. Bising nya tak ada gap. Tak ada. Bila bising nya tak ada gap. Bunyi bunyi lain akan tenggelam. Ya. Tenggelam. Macam bunyi nyamuk dalam disko pasar malam.


Ehem.


Pernah tak korang bayangkan, bunyi azan dah tak di endah.?  Bunyi azan akan tenggelam. Pernah bayang kan tak, bunyi azan tenggelam.? Korang tahu kan, bila azan dah tak didengari, apa yang muncul.?  Ya. Munculnya Al-Masih Dajjal. Al-Masih Dajjal akan muncul bila azan dah tak di dengari. Betul.?


So, bila azan dah tak di endah, sama lah jugak erti dengan azan tak didengari. Korang bayangkan lah. Ada ke, orang nak bercakap, bila orang tu dengar azan.? Orang mesti diam punya lah bila dengar azan.  Orang yang tak dengar azan aje yang akan bercakap time azan. Betul.?



diam, hormat azan
 seeloknya kamu berdiam tanda adab kamu


Okay. Masuk ke sentuhan kedua. Hormat. Pernah tak terfikir. Kenapa kena diam time azan.? Ya. Sebab kita hormat azan. Okay. Azan ibarat orang sedang bercakap. Yet, azan ialah seruan. Ajakan. Which means, sama lah jugak dengan tengah cakap. Masih lagi bawah komunikasi. Betul.?


Here's the facts. Bila orang tengah bercakap. Adakah kita bercakap jugak.? Mesti lah tak. Adab nama nya tu. Ya. Sudah menjadi adab, bila kita senyap,dengar dan respond orang bercakap. Ya. Senyap, dengar dan respond.


Sama lah pada azan. Senyap. Maknanya diam. Dengar. Maknanya hayati setiap perkataan. Dan respond. Jawab azan tu. Ya. Azan, kita wajib jawab.

Okay back to the topic. So, diam adab hormat. Sebab tu wajib kita diam time azan. Tapi generasi sekarang.? Wahai anak anak adam sekalian. Kat sini saia nak tekan kan. Diam lah bila azan berkumandang.


Jangan lah biarkan azan ditelenggami. Tegur mereka jika mampu. Guna tangan. Kalau takut nak tegur kasar, which is guna tangan. Guna kan lidah. Maksud nya tegur. Kalau tak mampu jugak dengan menegur, guna hati. Ya. Doa kan mereka. Mintak Allah buka hati mereka untuk diam masa azan.

P/S: hope berubah lah orang yang tak reti nak hormat azan ! 
memang kubur kita lain-lain..
tapi kita seislam. 
pahala tu bnyk sangat dah ka.
sekurang-kurangnya kita bole jugak tambahkan pahala kita dengan menghormati azan !!


sincerly : bambam = >

No comments:

Post a Comment